Bağışıklık Sisteminin Güçlendirilmesi


Bağışıklık sistemi nedir?

Bağışıklık sistemi, görevi vücudu hastalık yapan mikroplara karşı korumak olan bir sistemdir. Bu sistem çeşitli hücre ve proteinlerin karşılıklı etkileşimi sonucunda ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin ayrıca vücutta ömrünü tamamlamış ve hasar görmüş hücrelerin yok edilmesi görevi de bulunmaktadır.

Yaşamımızın ilk yıllarından itibaren vücudumuz hastalık yapan mikroorganizmalarla karşılaşır. Her mikroorganizmaya özel koruyucu maddeler oluşturulur ve bunlara antikor denir. Bu şekilde vücudumuzda bir savunma sistemi hafızası oluşturulur ve aynı mikropla tekrar karşılaştığında vücudumuz çok daha kısa sürede ve kolayca bu mikrobu yener.

 

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapmak gerekir?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için belirli yaşam tarzı değişiklikleri yapmak gerekir. Bunlar arasında önerilenler şu şekilde özetlenebilir:

·         Düzenli egzersiz yapmak

·         Aşırı kilodan ya da tam tersi çok zayıf olmaktan kaçınmak yani sağlıklı kiloda olmak ve bunu korumak

·         Uyku düzenine dikkat etmek, yeterli süre uyumak

·         Alkolden kaçınmak ya da aşırı tüketmemek

·         Sigara içmemek

·         Stresi mümkün olduğunca aza indirmek

·         Temizlik ve hijyene özen göstermek

·         Sağlıklı beslenmek

 

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler tüketmek gerekir?

Birçoğumuzun ihmal ettiği ama mutlaka kazanması gereken bir alışkanlık da sağlıklı beslenmektir. Belirli gıdalar ya da gıda bileşenleri özellikle sağlık için çok önemlidir ve bağışıklık sistemi ile ilişkisi olduğu yapılan çalışmalar sonucunda kabul edilmiştir.

C Vitamini

C vitamini suda eriyen bir vitamindir. C vitaminini vücudumuzda sentezleyemediğimiz için besinlerle ya da takviye olarak dışarıdan almamız gerekir. Bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri olduğu bilinmektedir ve güçlü bir antioksidandır. Gıdalardan portakal, limon, greyfurt, mandalina ve kivide bol miktarda bulunur. İhtiyaç duyulan C vitamini miktarı yaşa ve cinsiyete göre değişmektedir.

C vitaminin antiviral etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle başta mevsimsel grip olmak üzere solunum sıkıntılarına yol açan virüs kaynaklı enfeksiyonlarda akciğer hasarını azaltabileceği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.

D Vitamini

D Vitamini güneş ışığının etkisiyle vücutta sentezlenmektedir. İskelet sistemi, bağışıklık sistemi ve enfeksiyon hastalıkları üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. D vitamini solunum sistemi enfeksiyonları, pnömoni, viral enfeksiyonlar ve patojenlerden kaynaklı diğer birçok enfeksiyon üzerinde bağışıklık sistemini düzenleyerek olumlu etki göstermektedir.

Çinko:

Çinko, büyüme gelişme ve bağışıklık fonskyionlarının korunmasında önemli rolleri olan bir elementtir. Çinko’nun doğrudan antiviral etki gösterebileceği belirtilmektedir. Bağışıklığı düzenleyen hücrelerin gelişimi ve normal işlevleri için gereklidir. Yapılan bir çalışmada Çinko’nun gribe bağlı semptomların süresini kısalttığı belirtilmiştir.

Yumurta, badem, ceviz, süt, et, karides, balık gibi gıdalarda çinko bulunmaktadır. Çinko içeren takviyeler de yine bağışıklık sistemini güçlendirmek için dışarıdan alınabilir.

Diğer Bileşenler:

Bunların dışında A ve E vitamini antioksidan özelliğinden kaynaklı olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için önerilmektedir. B12 vitamini de yine bağışıklık güçlendirmek için alınması önerilen vitaminler arasındadır.

Demir, bakır, selenyum ise bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için önerilen elementler arasındadır. Selenyum antioksidan savunma sistemi açısından önemlidir, bakır ise antikor üretimi için gereklidir.