Menopoz


Menopoz; yumurtalıkların aktivitesinin yitirilmesi sonucunda menstrüasyonun kalıcı olarak sonlanmasıdır. Doğal bir süreç olarak yaş ilerledikçe menopoz görülebileceği gibi cerrahi bir müdahaleden sonra da kadınlar menopoz dönemine girebilirler.

 

Menopoz hangi yaşlarda görülür?

Dünya genelinde menopoz yaşı 45-55 aralığındadır. Türkiye’de ise ortalama menopoz yaşı 46-48 olarak belirlenmiştir. 45 yaşından önce olursa erken menopoz olarak adlandırılır.

 

Menopozu etkileyen faktörler nelerdir?

Düzensiz adet gören kadınlar genelde daha erken yaşlarda menopoza girer. İlk adet görme yaşı, doğum yapmış olup olmama, emzirme, doğum kontrol hapı kullanma gibi faktörler de menopoza girme yaşını etkilemektedir.

Genetik faktörler menopozu etkilemektedir. Genellikle kadınlar ailelerindeki diğer kadınlara benzer yaşlarda menopoza girer.

Yaşanılan iklim, yaşanılan bölge, stres, metabolik hastalıklar da menopoza girme yaşını etkilemektedir. Ayrıca sigara kullanımının da menopoza girme yaşını erkene çekebileceğine dair görüşler bulunmaktadır.

 

Menopoz döneminde kadınları hangi şikayetler bekler?

·         Regl düzensizlikleri

·         Sıcak basması

·         Gece terlemeleri

·         Sinirlilik

·         Depresif ruh hali

·         İştah artışı

·         Uykusuzluk

·         Konsantre olmada zorluk

·         Baş ağrısı

·         Baş dönmesi

·         Unutkanlık

·         Dikkatsizlik

·         Yorgunluk

·         Çarpıntı

·         Cinsel istekte azalma

 

Menopozda kemik sağlığı

Östrojen, kemik yoğunluğunun korunmasında önemli bir rol oynar. Menopoz döneminde östrojen seviyeleri azalır ve buna bağlı olarak osteoporoz görülebilir. Menopoz semptomlarına yönelik kullanılan medikal tedavilerin ayrıca kemik sağlığı üzerinde de olumlu etkisi olmaktadır. Bunun yanı sıra kalsiyum gibi kemik sağlığı üzerine etkisi olan minerallerin alınması da menopoz döneminde önerilmektedir.

Menopozun her kadında görülüyor olması doktora başvurmamayı gerektirmez. Aksine özellikle hekim kontrolünde bu süreç daha kolay atlatılır, yaşam kalitesini düşüren şikayetler azaltılarak yaşam kalitesi arttırılabilir. Menopoz döneminde hormon replasman tedavileri ya da fitoöstrojenler gibi ajanlara semptomların giderilmesi veya hafifletilmesi amacıyla başvurulabilmektedir.

 

Menopoza dönemi için öneriler

Menopozda kendi kendinize bu dönemi idare etmek yerine bir hekim yardımı almak her zaman daha faydalıdır. Bu dönemde uygulanan tedaviler menopoz ile ortaya çıkan şikayetleri önlemeye yöneliktir.

·         Sigara kullanıyorsanız bırakılması önerilmektedir.

·         Düzenli egzersiz yapmak sıcak basmaları ve kemik sağlığı üzerine olumlu etki gösterecektir.

·         Alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, aşırı kilo hayat kalitesini düşürmektedir.

·         Çay, kahve gibi içeceklerin tüketimini mümkün olduğunca azaltmak önerilmektedir.

·         Baharatlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak, yağlı ve şekerli yiyeceklerin tüketimini azaltmak önerilmektedir.

·         Kalsiyum ve D vitamini takviyelerine doktor kontrolü dahilinde başvurulabilir.

·         Çuha çiçeği (Evening primrose) yağı, kırmızı yonca (Red clover), siyahyılan (Cimicifuga racemosa) gibi bitkisel takviyeler de menopoza bağlı şikayetlerin giderilmesi için kullanılmaktadır.